Sałatka czerwona
Banalna, szybka, dobra, zdrowa, anielska jednym słowem!
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 czerwona lub biała cebula (świetna jest tu szalotka)
- kilka czarnych oliwek
sos:
- kilka łyżek oliwy z oliwek, łyżeczka bazylii, drobno posiekany ząbek czosnku
Co trzeba - pokroić. Wymieszać z sosem. Voila :)
sobota, 13 lipca 2013
Risotto z mięsem mielonym
Jeśli z jakichś powodów znudziło Ci się tradycyjne "mielone" zmień jego formę!
(dla 2-3 osób w zależności od pojemności żołądka)
- woreczek brązowego ryżu
- woreczek białego ryżu
- mięso mielone (od Ciebie zależy ile zechcesz dodać. Każda ilość jest dobra)
- 1 średnia cebula
- 2 zęby czosnku
- garść, dwie lub trzy pieczarek
- garść, dwie pokrojonej papryki dowolnego koloru
- natka pietruszki
- olej lub oliwa
- przyprawy: curry, chili, majeranek, oregano
1. Ryż ugotować.
2. w czasie gotowania ryżu, wlać na patelnię olej, wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki, paprykę, dodać mięso. Można dodać trochę (1/3 szklanki) wody. Podduszać na średnim ogniu aż mięso będzie dobre (ok. 10-15 min.)
Na koniec dodać na patelnię wszystkie przyprawy.
Ryż odcedzić, wymieszać z "zawartością" patelni. Na górę posypać zieloną pietruszką.
Pycha!! I bardzo pożywne!
Jeśli z jakichś powodów znudziło Ci się tradycyjne "mielone" zmień jego formę!
(dla 2-3 osób w zależności od pojemności żołądka)
- woreczek brązowego ryżu
- woreczek białego ryżu
- mięso mielone (od Ciebie zależy ile zechcesz dodać. Każda ilość jest dobra)
- 1 średnia cebula
- 2 zęby czosnku
- garść, dwie lub trzy pieczarek
- garść, dwie pokrojonej papryki dowolnego koloru
- natka pietruszki
- olej lub oliwa
- przyprawy: curry, chili, majeranek, oregano
1. Ryż ugotować.
2. w czasie gotowania ryżu, wlać na patelnię olej, wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki, paprykę, dodać mięso. Można dodać trochę (1/3 szklanki) wody. Podduszać na średnim ogniu aż mięso będzie dobre (ok. 10-15 min.)
Na koniec dodać na patelnię wszystkie przyprawy.
Ryż odcedzić, wymieszać z "zawartością" patelni. Na górę posypać zieloną pietruszką.
Pycha!! I bardzo pożywne!
Makaronowe śniadanie
Każdy prawdziwy Anioł jest fanem makaronu. Ja jadam go również na śniadanie - a czemu nie?! Moja wersja, która na zdjęciu poniżej wyda się dość abstrakcyjna, smakuje cudnie. Idealne dla osób dbających o linię.
- 1 szklanka makaronu świderki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki sosu sojowego lub maggi
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki curry
Makaron ugotować al dente (to najistotniejszy element całej magii!), po odcedzeniu, wymieszać z resztą. I już zdatne do pałaszowania.
Każdy prawdziwy Anioł jest fanem makaronu. Ja jadam go również na śniadanie - a czemu nie?! Moja wersja, która na zdjęciu poniżej wyda się dość abstrakcyjna, smakuje cudnie. Idealne dla osób dbających o linię.
- 1 szklanka makaronu świderki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki sosu sojowego lub maggi
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki curry
Makaron ugotować al dente (to najistotniejszy element całej magii!), po odcedzeniu, wymieszać z resztą. I już zdatne do pałaszowania.
SAŁATKA GRECKA - tak bardzo znana, że aż nudna. A jednak praktyczna. Do grillowo-ogniskowej kiełbaski jak znalazł. Dziś podam wersję ulepszoną - tak twierdzę. Kilka dodatków, a robi się naprawdę....anielskooooo:
(zaznaczam, że proporcji nie trzeba aż tak dokładnie się trzymać :) )
- pół średniej kapusty pekińskiej,
- pół główki sałaty lodowej
- 1 duża czerwona cebula
- połowa kostki sera Feta
- 2 pomidory (najlepsze byłyby pomidorki koktajlowe! Oczywiście więcej wtedy niż 2 )
- 2 łyżki ziarna sezamu
- garść orzechów włoskich
- pół garści/ garść suszonej żurawiny
- rzeżucha
- oliwki opcjonalnie
sos:
- 1/3 szklanki wody (najlepiej mineralnej, źródlanej)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka przyprawy warzywnej
- ząbek, dwa pokrojonego drobno czosnku
Składniki do sosu wymieszać.
Wszystkie składniki na sałatkę połączyć - te, które trzeba uprzednio posiekać, pokroić. ALE przedtem Ziarno sezamu uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Wskazówki/ opcje:
- składnikami dodatkowymi lub zamiennymi są również prażone ziarna słonecznika oraz.... surowy kalafior drobno pokrojony. Rewelacyjne są też kuleczki czarnego winogrona zamiast np. czarnych oliwek.
mniam, mniam
(zaznaczam, że proporcji nie trzeba aż tak dokładnie się trzymać :) )
- pół średniej kapusty pekińskiej,
- pół główki sałaty lodowej
- 1 duża czerwona cebula
- połowa kostki sera Feta
- 2 pomidory (najlepsze byłyby pomidorki koktajlowe! Oczywiście więcej wtedy niż 2 )
- 2 łyżki ziarna sezamu
- garść orzechów włoskich
- pół garści/ garść suszonej żurawiny
- rzeżucha
- oliwki opcjonalnie
sos:
- 1/3 szklanki wody (najlepiej mineralnej, źródlanej)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka przyprawy warzywnej
- ząbek, dwa pokrojonego drobno czosnku
Składniki do sosu wymieszać.
Wszystkie składniki na sałatkę połączyć - te, które trzeba uprzednio posiekać, pokroić. ALE przedtem Ziarno sezamu uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Wskazówki/ opcje:
- składnikami dodatkowymi lub zamiennymi są również prażone ziarna słonecznika oraz.... surowy kalafior drobno pokrojony. Rewelacyjne są też kuleczki czarnego winogrona zamiast np. czarnych oliwek.
mniam, mniam
Subskrybuj:
Posty (Atom)