PASZTET ZE SŁONECZNIKA
W skład mikstury wchodzi:
1 szkl. łuskanych nasion słonecznika
1 ząbek czosnku
1 niewielka cebula
2 ogórki kiszone
1 bułka kajzerka lub pszenna
½ papryki czerwonej (może być mrożona)
sól do smaku
oliwa /olej do natłuszczenia naczynia
1.
Bułkę zalewamy wodą by rozmiękła (4-5 min.)
2. Słonecznik mielimy na mączkę np. w blenderze, a
następnie zalewamy gorącą wodą (2/3 szklanki).
3. Jeśli używamy blendera, dodajemy wszystkie
pozostałe składniki i miksujemy (można też użyć rozdrabniacza).
4. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego
uprzednio posmarowanego oliwą/olejem lub do małej, aluminiowej foremki.
5. Pieczemy około 45 minut w temp.180 st.
Z podanych proporcji wychodzi
pasztetu/pasty tyle, co na załączonych zdjęciach. Można przez 7-10 dni przechowywać
w lodówce.
Dlaczego
warto? W nasionach słonecznika jest
aż 24% białka. Zawierają sporo Wit. E oraz B6, której to słonecznik jest chyba
najbogatszym źródłem. Poza cynkiem pestki zawierają wapń, żelazo, potas.
Smacznego!
Anioł
Smacznego!
Anioł
.
Iwonka że Ty wiedźma jesteś to ja nie wiedziałem :) Sukcesów w prowadzeniu blogu i czekam na ciekawe przepisy :) Pozdrwaiam :)
OdpowiedzUsuń