Po długiej sobotniej nocy,
niekoniecznie alkoholowej ale na pewno imprezowej, zazwyczaj przychodzi późny
ciężki niedzielny poranek i wtedy na śniadanie najlepsza jest jajecznica. Dziś wzbogacona o boczniaki. Jest pożywna i
smaczna. Przepis na 2 naprawdę solidne porcje, pozwalające doczekać do bardzo
późnego obiadu czy nawet obiado-kolacji.
125g boczniaków
8 jajek
kilka gałązek pietruszki
1-2 łyżki śmietany
masło
sól
pieprz
Boczniaki kroimy drobno i przesmażamy na
niewielkiej ilości masła do czasu aż zmiękną, dodajemy śmietanę i podduszamy aż
śmietanowo-grzybowa masa zgęstnieje, solimy, dodajemy jajka i smażymy do
uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy, pod koniec dodajemy pietruszkę,
pieprz i ewentualnie jeszcze trochę solimy.
Smacznego
Wasza Wiedźma
składniki (na zdjęciu brak śmietany) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz