niedziela, 7 kwietnia 2013

Jajecznica z boczniakami



Po długiej sobotniej nocy, niekoniecznie alkoholowej ale na pewno imprezowej, zazwyczaj przychodzi późny ciężki niedzielny poranek i wtedy na śniadanie najlepsza jest jajecznica.  Dziś wzbogacona o boczniaki. Jest pożywna i smaczna. Przepis na 2 naprawdę solidne porcje, pozwalające doczekać do bardzo późnego obiadu czy nawet obiado-kolacji.

125g boczniaków
8 jajek
kilka gałązek pietruszki
1-2 łyżki śmietany
masło
sól
pieprz
Boczniaki kroimy drobno i przesmażamy na niewielkiej ilości masła do czasu aż zmiękną, dodajemy śmietanę i podduszamy aż śmietanowo-grzybowa masa zgęstnieje, solimy, dodajemy jajka i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy, pod koniec dodajemy pietruszkę, pieprz i ewentualnie jeszcze trochę solimy.
Smacznego
Wasza Wiedźma

składniki (na zdjęciu brak śmietany)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz