wtorek, 26 marca 2013

sałatka z kolorowych papryczek


Tęsknota za słońcem

Smutno tak i szaro, trzeba coś na wesoło, na kolorowo wykombinować, zjeść. Więc może surówkę z papryki? Ekspresowa i smaczna.
Potrzebne będą kolorowe papryki, im więcej kolorów tym lepiej, cebula, najlepiej czerwona, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz ziołowy, imbir (niekoniecznie), sok i skórka otarta z cytryny albo biały ocet winny, oliwa z oliwek, odrobina orzechów włoskich do posypania.
Kroimy paprykę w średnią kostkę, cebulę drobniej, także w kostkę, siekamy natkę, mieszamy składniki, solimy, dodajemy przyprawy, sok i skórkę z cytryny i oliwę (odrobinę-surówka nie może nią ociekać), na koniec posypujemy drobno pokrojonymi orzechami. Gotowe.
Smacznego.
Wasza Wiedźma

składniki
wielkie zamieszanie


smaki i kolory
zamieszanie na talerzu

Podudzia kurze w bekonie i sosie śliwkowo-cydrowym



Ponieważ lubię mięso, chociaż roślinnością też nie gardzę, a  domownicy podobnie jak ja, kawałek mięsa na talerzu witają z radością, postanowiłam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem prostym, smacznym i mam nadzieję niebanalnym. Potrawa sprawdza się na obiad i na grilla, a sos sprawia, że całość ma ciekawe wykończenie. Danie nadaje się dla dzieci i kierowców, ponieważ cały alkohol z cydru wyparowuje podczas gotowania.

10 podudzi
10 plastrów wędzonego bekonu (lub chudego wędzonego boczku)
sól
pieprz
papryka sproszkowana (wędzona)
asafetyda (niekoniecznie – zamiast niej może być np. Vegeta)

Mieszamy sól, pieprz i asafetydę w miseczce, oprószamy każde z podudzi i owijamy bekonem, dla pewności spinamy wykałaczką. Układamy na kratce nad blaszką, nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy 15 minut, następnie podnosimy temperaturę do 220 i dopiekamy, czas zależy od wielkości podudzi i tego jak tłusty był bekon/boczek.

Do 10 podudzi potrzebny nam będzie na sos
słoiczek dżemu śliwkowego,
garść suszonych śliwek,
200 ml cydru, najlepiej śliwkowego,
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól
Śliwki kroimy w paseczki, dżem mieszamy z cydrem (zostawiamy odrobinę ok. 30- 50 ml) i podgrzewamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę, dodajemy śliwki, chwilę gotujemy, dodajemy mąkę rozpuszczoną w reszcie cydru, solimy i zagotowujemy ponownie, mieszając aż zgęstnieje. Sos powinien być kwaśno-słony, jednak z solą nie przesadzajmy.

Podudzia podajemy z sosem, kuskusem i sałatką np. z kolorowych papryczek.

Smacznego
Wasza Wiedźma

podudzia oprószone przyprawami
zawijanie


oczekiwanie na pieczenie
już gotowe- jeszcze w garach

kolorowo i smacznie


wege. klopsy ryżowe

Te klopsy ryżowe ze smakiem pałaszują nawet mięsożercy z krwi i kości. Syte i proste do zrobienia. Sos idealnie nadaje się do spaghetti jak i innych... wariacji.

Skład klopsików (ok. 20-25 szt.)

- 1 szkl.ryżu (białego, brązowego- wedle uznania, można obydwa)
- 1/2 szkl.proteiny sojowej (np.kotletów sojowych, rozdrobnionych w blenderze) UWAGA! Tutaj alternatywą dla mięsożerców jest ok. 10 -15 dkg mielonego mięsa.
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl.bułki tartej
- 1/2 łyżki przyprawy warzywnej w proszku
- 4 szkl. wody do ugotowania ryżu.

Sos:
- 1 szkl.drobno pokrojonej cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 szkl. soku pomidorowego LUB 2 łyżki koncentratu pomieszanego ze szklanką wody
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki pszennej

1. Ryż gotujemy do miękkości. W tym czasie rozdrabniamy proteinę sojową na wióry/mączkę.
2. Wszystko prócz proteiny wrzucamy do blendera lub rozdrabniamy rozdrabniaczem elektrycznym. Na koniec dodajemy proteinę.
3. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, mogą być większe- wedle uznania.
4. Klopsy wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego (3 litry) i gotujemy około 8-10 min.

Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę by podprażyć ją na złoty kolor,
dodajemy 2 łyżki przecieru i smażymy przez ok. 30 sekund,
dodajemy mąkę i przesmażamy, do momentu powstania gęstej "kluski",
wlewamy zimną wodę i mieszamy, aż powstanie gęsta masa.
Dodajemy sok pomidorowy, przyprawę warzywną, bazylię i przeciśnięty czosnek.


Smacznego!
Anioł

DLACZEGO WARTO? Ryż nie zawiera glutenu, jest lekkostrawny. Z kolei ryż brązowy zawiera szereg witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na układ nerwowy.

UWAGI:
- gdy podczas lepienia klopsików ręce będą nadmiernie się kleić, warto mieć  obok siebie miseczkę z zimną wodą.