wtorek, 26 marca 2013

wege. klopsy ryżowe

Te klopsy ryżowe ze smakiem pałaszują nawet mięsożercy z krwi i kości. Syte i proste do zrobienia. Sos idealnie nadaje się do spaghetti jak i innych... wariacji.

Skład klopsików (ok. 20-25 szt.)

- 1 szkl.ryżu (białego, brązowego- wedle uznania, można obydwa)
- 1/2 szkl.proteiny sojowej (np.kotletów sojowych, rozdrobnionych w blenderze) UWAGA! Tutaj alternatywą dla mięsożerców jest ok. 10 -15 dkg mielonego mięsa.
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl.bułki tartej
- 1/2 łyżki przyprawy warzywnej w proszku
- 4 szkl. wody do ugotowania ryżu.

Sos:
- 1 szkl.drobno pokrojonej cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 szkl. soku pomidorowego LUB 2 łyżki koncentratu pomieszanego ze szklanką wody
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki pszennej

1. Ryż gotujemy do miękkości. W tym czasie rozdrabniamy proteinę sojową na wióry/mączkę.
2. Wszystko prócz proteiny wrzucamy do blendera lub rozdrabniamy rozdrabniaczem elektrycznym. Na koniec dodajemy proteinę.
3. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, mogą być większe- wedle uznania.
4. Klopsy wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego (3 litry) i gotujemy około 8-10 min.

Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę by podprażyć ją na złoty kolor,
dodajemy 2 łyżki przecieru i smażymy przez ok. 30 sekund,
dodajemy mąkę i przesmażamy, do momentu powstania gęstej "kluski",
wlewamy zimną wodę i mieszamy, aż powstanie gęsta masa.
Dodajemy sok pomidorowy, przyprawę warzywną, bazylię i przeciśnięty czosnek.


Smacznego!
Anioł

DLACZEGO WARTO? Ryż nie zawiera glutenu, jest lekkostrawny. Z kolei ryż brązowy zawiera szereg witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na układ nerwowy.

UWAGI:
- gdy podczas lepienia klopsików ręce będą nadmiernie się kleić, warto mieć  obok siebie miseczkę z zimną wodą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz