wtorek, 26 marca 2013

Podudzia kurze w bekonie i sosie śliwkowo-cydrowym



Ponieważ lubię mięso, chociaż roślinnością też nie gardzę, a  domownicy podobnie jak ja, kawałek mięsa na talerzu witają z radością, postanowiłam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem prostym, smacznym i mam nadzieję niebanalnym. Potrawa sprawdza się na obiad i na grilla, a sos sprawia, że całość ma ciekawe wykończenie. Danie nadaje się dla dzieci i kierowców, ponieważ cały alkohol z cydru wyparowuje podczas gotowania.

10 podudzi
10 plastrów wędzonego bekonu (lub chudego wędzonego boczku)
sól
pieprz
papryka sproszkowana (wędzona)
asafetyda (niekoniecznie – zamiast niej może być np. Vegeta)

Mieszamy sól, pieprz i asafetydę w miseczce, oprószamy każde z podudzi i owijamy bekonem, dla pewności spinamy wykałaczką. Układamy na kratce nad blaszką, nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy 15 minut, następnie podnosimy temperaturę do 220 i dopiekamy, czas zależy od wielkości podudzi i tego jak tłusty był bekon/boczek.

Do 10 podudzi potrzebny nam będzie na sos
słoiczek dżemu śliwkowego,
garść suszonych śliwek,
200 ml cydru, najlepiej śliwkowego,
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól
Śliwki kroimy w paseczki, dżem mieszamy z cydrem (zostawiamy odrobinę ok. 30- 50 ml) i podgrzewamy do wrzenia, po czym zmniejszamy temperaturę, dodajemy śliwki, chwilę gotujemy, dodajemy mąkę rozpuszczoną w reszcie cydru, solimy i zagotowujemy ponownie, mieszając aż zgęstnieje. Sos powinien być kwaśno-słony, jednak z solą nie przesadzajmy.

Podudzia podajemy z sosem, kuskusem i sałatką np. z kolorowych papryczek.

Smacznego
Wasza Wiedźma

podudzia oprószone przyprawami
zawijanie


oczekiwanie na pieczenie
już gotowe- jeszcze w garach

kolorowo i smacznie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz