piątek, 2 stycznia 2015

Pasta wege jajko + feta

Jeśli z jakichś powodów nie masz w domu masła, a zależy Ci, by mieć smarowidło na pieczywo, możesz je zrobić w prosty i pyszny sposób, a następnie przechowywać w lodówce przez kilka dni (7 dni spokojnie).

- 1/2 opakowania sera feta
- 2-3 ugotowane na twardo jajka
- pieprz ziołowy 
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki miksujemy. I gotowe! 

UWAGA: Jako dodatkowy składnik mogę polecić kiełki rzeżuchy, które stworzą zdrową całość.
Po wystygnięciu przełóż do słoiczka lub innego pojemnika i wstaw do lodówki. 



Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Ta sałatka to tak zwane koło ratunkowe. To znaczy: masz makaron o kształcie, którego nikt nie chce jeść w zupie, masz gdzieś tam w szafce zabłąkaną puszkę DOBREGO tuńczyka .... i nie masz ochoty spędzać nawet godziny "przy garach". Co robisz?

Upewniasz się, że masz jeszcze natkę pietruszki, trochę oliwy z oliwek (tudzież innej) maggi (lub sosu sojowego) i dowolnej przyprawy typu: sól, pieprz.

Makaron gotujesz ale musi być al dente!
Po odcedzeniu, mieszasz z tuńczykiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiasz obficie maggi /sosem sojowym + przyprawami..... coś cudownego! Mogłabym to jeść cały dzień!