Jeśli z jakichś powodów nie masz w domu masła, a zależy Ci, by mieć smarowidło na pieczywo, możesz je zrobić w prosty i pyszny sposób, a następnie przechowywać w lodówce przez kilka dni (7 dni spokojnie).
- 1/2 opakowania sera feta
- 2-3 ugotowane na twardo jajka
- pieprz ziołowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki miksujemy. I gotowe!
UWAGA: Jako dodatkowy składnik mogę polecić kiełki rzeżuchy, które stworzą zdrową całość.
Po wystygnięciu przełóż do słoiczka lub innego pojemnika i wstaw do lodówki.
piątek, 2 stycznia 2015
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Ta sałatka to tak zwane koło ratunkowe. To znaczy: masz makaron o kształcie, którego nikt nie chce jeść w zupie, masz gdzieś tam w szafce zabłąkaną puszkę DOBREGO tuńczyka .... i nie masz ochoty spędzać nawet godziny "przy garach". Co robisz?
Upewniasz się, że masz jeszcze natkę pietruszki, trochę oliwy z oliwek (tudzież innej) maggi (lub sosu sojowego) i dowolnej przyprawy typu: sól, pieprz.
Makaron gotujesz ale musi być al dente!
Po odcedzeniu, mieszasz z tuńczykiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiasz obficie maggi /sosem sojowym + przyprawami..... coś cudownego! Mogłabym to jeść cały dzień!
Upewniasz się, że masz jeszcze natkę pietruszki, trochę oliwy z oliwek (tudzież innej) maggi (lub sosu sojowego) i dowolnej przyprawy typu: sól, pieprz.
Makaron gotujesz ale musi być al dente!
Po odcedzeniu, mieszasz z tuńczykiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiasz obficie maggi /sosem sojowym + przyprawami..... coś cudownego! Mogłabym to jeść cały dzień!
Subskrybuj:
Posty (Atom)