piątek, 4 kwietnia 2014

Zapiekanka z białej kapusty

Otwieram lodówkę i co widzę? Resztka białej kapusty, samotnej, opuszczonej. Co tu z nią zrobić? Ano zapiekankę! Sytą, smakowitą, każdy Anioł potrafi!

- biała kapusta (ilość...każda będzie dobra)
- 5 ugotowanych ziemniaków
- kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
- 3-4 łyżki soczewicy zielonej ugotowanej wraz z ziemniakami
- przyprawa Natur
- szklanka startego sera żółtego
- łyżka oleju/oliwy

Jak tego dokonać?
1. Nastaw piekarnik na 180 st.
2. Podgotuj wszystko, co możliwe: ziemniaki + soczewicę, poszatkowaną kapustę (dodaj soli, pieprzu lub tylko Natur  i łyżeczkę cukru do gotowania)
3. Rozgnieć ugotowane ziemniaki z soczewicą.(świetnie się tu sprawdza puree, z innego również dzisiejszego przepisu).
4. Wyłóż na wysmarowane 1/2 łyżeczki olejem naczynie żaroodporne, część kapusty. Na to część ziemniaków, pieczarek, posyp połową startego sera, znów ułóż kapustę, ser, ziemniaki. Górę skrop resztą oleju. 
5. Piecz około 30 min. 

*Uwaga!- Po wyjęciu, górę możesz posypać zieloną cebulką, szczypiorkiem lub kiełkami. 

Smacznego!!


Puree ziemniaczane vel zapiekanka

Jak zrobić dobre puree? Jest na to sposób i to naprawdę prosty! Podam 2 opcje: jedną będzie puree, a drugą puree jako zapiekanka. Zamieszczę poniżej zdjęcia, więc zobaczysz jak to wszystko wygląda razem połączone. Słowo Anioła, że smakuje świetnie!

PUREE (dla 2-3 osób)
- 8 ugotowanych ziemniaków
- 1 żółtko
- sól/pieprz lub przyprawa (ja używam Natur; to zdrowsza alternatywa "vegety")
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka masła

Co zrobić? Najpierw nastawić piekarnik na 200 stopni. 
To wszystko razem wymieszać mikserem. 

Zapiekanka....
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wyłożyć 1/2 puree. Na środek dodać wg woli: cebulę, kiełbasę/szynkę, warzywa. Pozostałe puree wyłożyć na górę i skropić olejem.
Piec ok. 25-30 min.

**Uwaga! - żeby opcja była smaczniejsza, wcześniej podsmażyłam trochę cebulki i zmiksowałam z resztą składników. Ale do pieczenia i tak dodałam trochę surowej cebuli. Na górę posypałam rzeżuchą. 

Smacznego!





Greckie ciasteczka KURABIEDES

Te ciasteczka Grecy pieką i jedzą w okresie Bożego Narodzenia. Proste do wykonania, a cieszą podniebienie długo, oj długo! 
Przepis, który zaraz podam jest na około 80 ciastek (!). Nie martw się, że będą zalegać gdzieś w szafce- znikną dokładnie tak szybko, jak się pojawiły :)

Czego potrzebujesz:
- 2 kostki masła
- 1 kg mąki
- 1-2 żółtka (zobaczysz jaką ostatecznie ciasto będzie mieć konsystencję. Jeśli zbyt kruchą, dodaj 1 żółtko)
- ok. 2 łyżki cukru waniliowego
- 15g proszku do pieczenia
- szklanka siekanych migdałów (mogą być płatki migdałowe)
- ok. 10 dkg cukru pudru
- cukier puder również do posypania ciasteczek 
- opcjonalnie koniak, około 80 ml

Zrób tak:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 st.
2. Przygotuj dużą, naprawdę dużą miskę.
3. Utrzyj masło by było puszyste. Stopniowo dodawaj: koniak, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, migdały i mąkę. 
4. Zakasaj rękawy. I...do dzieła! Wyrób ciasto rękoma tak, by wszystkie składniki zostały dobrze połączone.
5. Rozwałkuj ciasto lub rób kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj. 
6. Ułóż je na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz ok. 20 minut. Gdy wyjmiesz je z pieca, posyp obficie cukrem pudrem by wyglądały jak przysmak Anioła :)

Smacznego!


Ciasto kakaowe z białek

Całkiem akceptowalny pomysł jeśli chodzi o chęć zachowania szczupłej sylwetki! No....gdyby nie ta czekolada : /  .... do popołudniowej kawki idealny! Naprawdę "rozpływa się w ustach" :)
Czego potrzebujemy?

- białka z jajek (minimum 4, ale idealne wychodzi przy ok. 6-7)
- 3 łyżki cukru 
- szklanka mąki
- 1-2 łyżki kakao
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 - 1 szklanka dowolnych orzechów
- filiżanka oleju lub oliwy

Co następuje:
1. Włącz piekarnik na 180 st.

2. Zakładam, że jesteś w posiadaniu miksera samo-miksującego. Jeśli tak właśnie jest, włącz mikser-niech ubija białka na sztywną pianę. W tym czasie zmiażdż orzechy (ja używam blendera do koktajli). 

3. Gdy białko będzie już sztywnawe, wsypuj pomału mąkę, kakao, proszek do pieczenia, orzechy, cukier na przemian z olejem. Niech miksuje się dalej. 

4. Ciasto przełóż do foremki (polecam silikonową, jeśli takiej nie masz, posmaruj blaszkę olejem lub masłem) kostki czekolady delikatnie "wepchnij" w ciasto.

5. Piecz około 30 minut. 

Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, smak roztopionej czekolady w środku..... niebiański!!



Zdrowa pasta do kanapek

Oto dowód jak minimum wkładu kulinarnego może przynieść niewymierne korzyści :) Przeglądając lodówkę pod kątem zawartości i co dalej następuje: przydatności, znalazłam:
- 1/2 sera Feta
- rzeżuchę (dowolna ilość)

zmiksowałam i powstała świetna i zdrowa pasta do chleba :) Anielska!

zdrowy sok

czyli Johnny Walker inaczej :) Zdrowy drink wyprodukowany w nowo nabytej sokowirówce:
- 2 duże marchewki
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza 
- łyżeczka oliwy z oliwek na sam koniec

i mamy taki miły, orzeźwiający początek dnia :)