piątek, 4 kwietnia 2014

Puree ziemniaczane vel zapiekanka

Jak zrobić dobre puree? Jest na to sposób i to naprawdę prosty! Podam 2 opcje: jedną będzie puree, a drugą puree jako zapiekanka. Zamieszczę poniżej zdjęcia, więc zobaczysz jak to wszystko wygląda razem połączone. Słowo Anioła, że smakuje świetnie!

PUREE (dla 2-3 osób)
- 8 ugotowanych ziemniaków
- 1 żółtko
- sól/pieprz lub przyprawa (ja używam Natur; to zdrowsza alternatywa "vegety")
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka masła

Co zrobić? Najpierw nastawić piekarnik na 200 stopni. 
To wszystko razem wymieszać mikserem. 

Zapiekanka....
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, wyłożyć 1/2 puree. Na środek dodać wg woli: cebulę, kiełbasę/szynkę, warzywa. Pozostałe puree wyłożyć na górę i skropić olejem.
Piec ok. 25-30 min.

**Uwaga! - żeby opcja była smaczniejsza, wcześniej podsmażyłam trochę cebulki i zmiksowałam z resztą składników. Ale do pieczenia i tak dodałam trochę surowej cebuli. Na górę posypałam rzeżuchą. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz