piątek, 4 kwietnia 2014

Zapiekanka z białej kapusty

Otwieram lodówkę i co widzę? Resztka białej kapusty, samotnej, opuszczonej. Co tu z nią zrobić? Ano zapiekankę! Sytą, smakowitą, każdy Anioł potrafi!

- biała kapusta (ilość...każda będzie dobra)
- 5 ugotowanych ziemniaków
- kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
- 3-4 łyżki soczewicy zielonej ugotowanej wraz z ziemniakami
- przyprawa Natur
- szklanka startego sera żółtego
- łyżka oleju/oliwy

Jak tego dokonać?
1. Nastaw piekarnik na 180 st.
2. Podgotuj wszystko, co możliwe: ziemniaki + soczewicę, poszatkowaną kapustę (dodaj soli, pieprzu lub tylko Natur  i łyżeczkę cukru do gotowania)
3. Rozgnieć ugotowane ziemniaki z soczewicą.(świetnie się tu sprawdza puree, z innego również dzisiejszego przepisu).
4. Wyłóż na wysmarowane 1/2 łyżeczki olejem naczynie żaroodporne, część kapusty. Na to część ziemniaków, pieczarek, posyp połową startego sera, znów ułóż kapustę, ser, ziemniaki. Górę skrop resztą oleju. 
5. Piecz około 30 min. 

*Uwaga!- Po wyjęciu, górę możesz posypać zieloną cebulką, szczypiorkiem lub kiełkami. 

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz