sobota, 26 kwietnia 2014

Surówka z pora

Por-wdzięczne warzywo, takie ładne...no ale co z nim mądrego zrobić? Nie mam zbyt wielu doświadczeń z porem, a zalegał w lodówce. No i powstał całkiem pyszny pomysł! Oto on:

(Dla 2 osób):
- 1/2 pora
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku.Albo szczypiorku.
- mała śmietanka kremówka lub mały jogurt naturalny
- 1/4  lub 1/3 sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- sól, pieprz do smaku (polecam pieprz ziołowy)
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki kurkumy lub curry
- 1 korniszon


1. Por pokroić w talarki i zalać wrzątkiem na około 3 minuty.
2. śmietankę, czosnek, ser feta, sól, pieprz, kurkumę/curry   zmiksować blenderem.
3. Odcedzić por, dodać właśnie-zrobiony sos, skrojony korniszon, posypać majerankiem. Pycha!! :)


UWAGA:
Proporcje podałam naprawdę opcjonalnie. Można dodać więcej pietruszki czy szczypiorku, można mniej. To samo tyczy się innych składników- zależy co lubisz jako smak dominujący. 
Ja chyba najwięcej dodałam pieprzu ziołowego i czosnku :)

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz