sobota, 26 kwietnia 2014

Zdrowa surówka z dipem - absolutnym hitem :)

Ta surówka stała się przebojem w moim domu; podbiła podniebienia wszystkich, którzy jej spróbowali, począwszy od mojego :) 
Pamiętaj, że opcję są przeróżne! Można z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, z sałatą strzępiastą, lodową, rucolą, roszponką.. co tylko masz na stanie. Nie polecam sałaty masłowej- nie jest dobrym składnikiem surówkowym, chociaż na kanapki nadaje się świetnie. Zawsze i wszędzie polecam kiełki!! Ja dodaję je (rzeżuchy lub rzodkiewki) do każdej surówki.
No ale popatrz co ja zrobiłam :)
(porcja jest spokojnie dla 4 osób)

Dip:
- 3 łyżki musztardy (np.Sarepskiej)
- łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- pół filiżanki oliwy z oliwek (lub po prostu dowolnego oleju, ale najbardziej polecam oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron)

Surówka:
- opakowanie roszponki  (przepłukać wodą)
- kilka rzodkiewek  (pokroić w słupki)
- po kilka łyżek pestek z dyni, słonecznika, płatków migdałowych (uprażyć na suchej patelni)
- 1 duża kulka mozarelli lub sera feta (pokroić)
- 1 cebulka duża lub średnia wg upodobania (pokroić w talarki)

Jak to zrobić?

1. Wszystkie składniki dipu zmiksować blenderem na gładką konsystencję.
2. Wszystkie składniki surówki (po uprzednim "przygotowaniu jak w nawiasach...) wrzucić do dużej (naprawdę dużej!!) miski, wymieszać, polać dipem, wymieszać. Podawać!!
I niech się uszy trzęsą!!
To danie anielskie!
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz