poniedziałek, 25 marca 2013

 zupa z soczewicy zielonej

Ta zupa jest idealna na nieciekawe pogodowo popołudnia. Bardzo syta, zdrowa, rozgrzewająca. A że za oknem jest jak jest......

Oto przepis (na 2 solidne porcje):

 3/4 szklanki zielonej soczewicy (lub 1/2 szklanki: w zupełności wystarczy, zupa nie będzie taka gęsta)
1 marchewka
1 mała pietruszka(korzeń)  lub 1/2 dużej
2 średnie ziemniaki
1 niewielka cebula (obojętne czy żółta czy czerwona)
kostka rosołowa warzywna lub drobiowo-warzywna
1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki
1 łyżki przecieru pomidorowego (może być równie dobrze 1 łyżka)
1 ząbek czosnku
1 litr wody 

Co czynimy....
1. Co się da zetrzeć- zetrzeć (marchewka, pietruszka, ząbek czosnku)
2. Co się da pokroić- pokroić w kostkę (ziemniaki, cebula)

Do 1 litra gotującej się wody wrzucamy: soczewicę - gotuje się około 20 min. więc musi być pierwsza.
Po 20 min. wrzucamy: wszystko inne OPRÓCZ przecieru pomidorowego. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (ale nie rozlatujące się) i wtedy dodajemy przecier. Mieszamy dokładnie i gotujemy około pół minuty.
Gotowe!
Smacznego życzy Anioł

OPCJE:
- zupę z pysznym powodzeniem można podawać z chlebem posmarowanym masłem. 
- jeśli ktoś nie lubi czosnku, nie musi dodawać, zupa nadal jest dobra.
- można dodać garść papryki; świeżej lub mrożonej.

DLACZEGO WARTO?
Ziarna soczewicy są beztłuszczowe, dodatkowo zawierają sporą dawkę białka jak i cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń i fosfor, które są ważnym budulcem kości. Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek  i ponosi poziom hemoglobiny. Soczewica ze względu na wysoką ilość  błonnika jest również zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz