czwartek, 28 marca 2013

wege Nadziewane pieczarki

Nadziewane pieczarki to pomysł mojego teścia - zrobił je po raz pierwszy kilka lat temu dla swojej synowej-wegetarianki  i od tej pory są wyczekiwanym gwoździem programu podczas każdego spotkania przy grillu i wszystkich uroczystości rodzinnych. Dziś zrobiłam je na obiad. Oto Anielski przepis:

- ilość pieczarek wg uznania. 500g to około 25 pieczarek. (należy pamiętać, że pieczarki podczas "obróbki" zmniejszają swe gabaryty i o ile to możliwe, warto jest wybierać te największe)
- połowa opak. sera feta
- niewielka cebulka 
- sól, pieprz
- 5 łyżek oliwy 






- folia aluminiowa

Na samym początku nastawiamy piekarnik na 180 st.
Z pieczarek wyrywamy nóżki tak, by nie uszkodzić reszty. Nóżki + cebulkę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej - na patelnię. Pozostawiamy na małym ogniu i wracamy do pieczarkowych kapeluszy, które to... obieramy ze skórki (aczkolwiek nie jest to konieczne). Wnętrza kapeluszy posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu.

Nóżki+ cebulkę zdejmujemy z ognia (po ok. 10 min. smażenia) i wraz z fetą wrzucamy do blendera lub garnuszka- jeśli chcemy użyć rozdrabniacza.
Rozdrabniamy.

Powstałym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek i owijamy całkowicie kawałkiem folii aluminiowej. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 min. - pieczarki muszą być miękkie.

Podajemy! Najlepiej z ziemniaczkiem. 
Smacznego!

Opcje:
- na górę można dodać (przed zawinięciem w folię) żółty ser
- pozostały farsz jest wspaniałą wprost pastą na chleb

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz