sobota, 13 lipca 2013

Risotto z mięsem mielonym

Jeśli z jakichś powodów znudziło Ci się tradycyjne "mielone" zmień jego formę!

(dla 2-3 osób w zależności od pojemności żołądka)

- woreczek brązowego ryżu

- woreczek białego ryżu
- mięso mielone (od Ciebie zależy ile zechcesz dodać. Każda ilość jest dobra)
- 1 średnia cebula
- 2 zęby czosnku
- garść, dwie lub trzy pieczarek
- garść, dwie pokrojonej papryki dowolnego koloru
- natka pietruszki
- olej lub oliwa
- przyprawy: curry, chili, majeranek, oregano

1. Ryż ugotować.
2. w czasie gotowania ryżu, wlać na patelnię olej, wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki, paprykę, dodać mięso. Można dodać trochę (1/3 szklanki) wody. Podduszać na średnim ogniu aż mięso będzie dobre (ok. 10-15 min.)
Na koniec dodać na patelnię wszystkie przyprawy.

Ryż odcedzić, wymieszać z "zawartością" patelni. Na górę posypać zieloną pietruszką.
Pycha!! I bardzo pożywne!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz