sobota, 13 lipca 2013

SAŁATKA GRECKA - tak bardzo znana, że aż nudna. A jednak praktyczna. Do grillowo-ogniskowej kiełbaski jak znalazł. Dziś podam wersję ulepszoną - tak twierdzę. Kilka dodatków, a robi się naprawdę....anielskooooo:

(zaznaczam, że proporcji nie trzeba aż tak dokładnie się trzymać :) )

- pół średniej kapusty pekińskiej, 
- pół główki sałaty lodowej 
- 1 duża czerwona cebula
- połowa kostki sera Feta
- 2 pomidory (najlepsze byłyby pomidorki koktajlowe! Oczywiście więcej wtedy niż 2 )
- 2 łyżki ziarna sezamu
- garść orzechów włoskich
- pół garści/ garść suszonej żurawiny
- rzeżucha
- oliwki opcjonalnie

sos:
- 1/3 szklanki wody (najlepiej mineralnej, źródlanej)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka przyprawy warzywnej
- ząbek, dwa pokrojonego drobno czosnku

Składniki do sosu wymieszać.
Wszystkie składniki na sałatkę połączyć - te, które trzeba uprzednio posiekać,  pokroić. ALE przedtem Ziarno sezamu uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.

Wskazówki/ opcje:
- składnikami dodatkowymi lub zamiennymi są również prażone ziarna słonecznika oraz.... surowy kalafior drobno  pokrojony. Rewelacyjne są też kuleczki czarnego winogrona zamiast np. czarnych oliwek.

mniam, mniam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz