środa, 6 listopada 2013

Zupa z białej kapusty

Jeśli patrzysz na główkę białej kapusty a ona na Ciebie i nie wiecie co z tą ciekawością zrobić, Anioł przybywa z odsieczą! Zupa jest prze-pyszna! Nie spodziewałabym się, że tak prosty przepis, przyniesie tak wspaniały smak!

Składniki dla 2 osób:
- pół główki (lub jeszcze mniej! ) białej kapusty
- 1/2 łyżeczki majeranku ( nie musi być, ale ułatwia trawienie)
- pół startej na tarce marchewki
- 1/3startego na tarce selera (nie musi być)
- kostka rosołowa/ porcja mięsa
- "Ziarenka Smaku" ok. 2 łyżek (te zielone)
- 1 średnia cebula
- 4 średnie ziemniaki 
- 1 łyżka oleju
- 1,5L wody
- sól
- ok. 1 okopiata łyżka czerwonej papryki (słodka może być)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego

1. Szatkujemy kapustę, posypujemy solą
2. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. 
3. Gotujemy wodę, wrzucamy ziemniaki. Po ok. 7 min. dodajemy poszatkowaną kapustę, kostkę rosołową, Ziarenka Smaku, marchewkę, seler, majeranek, paprykę w proszku.
4. Podsmażamy cebulkę na brązowo.
5. Po około 20 min. gotowania, dodajemy: cebulkę, przecież. Mieszamy.

Gotowe & smacznego!! 

WSKAZÓWKI:
- cebulka będzie pięknie rumiana i bardzo dobra w smaku jeśli podczas smażenia posypiemy ją około 1 łyżeczką cukru.
- można podawać z przypieczonymi na suchej patelni kromkami chleba.
- to jest wersja wege, ale można wg uznania, podczas gotowania dodać np. pokrojony boczek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz