środa, 6 listopada 2013

Żurek śląski

Każdy kto ma choć krztę anielskiego usposobienia słyszał o żurku śląskim. Na temat żurku śląskiego powstało wiele artykułów i nie mniej mitów. Ale dziś, specjalnie dla Was żurek śląski w pełnej odsłonie!

Składniki dla 2 osób:
- 1/2 butelki żurku śląskiego (Można też zrobić samemu. Nie polecam tych z plastykowych butelek)
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kostka drobiowa/wołowa
- 1 kawałek dobrej kiełbasy (najlepiej drobiowej, z filetu z kurczaka)
- 4 średnie ziemniaki
- ok. 1,5L wody

- 2 łyżki oleju

1. Wlewamy wodę do garnka, niech się gotuje. Wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy kostkę rosołową. (ziemniaki w takim układzie gotują się ok. 15 min.)
2. Kroimy w kostkę kiełbasę, kroimy drobno cebulę i podsmażamy na patelni (wystarczy ok. 2 łyżki oleju) aż cebula będzie brązowawa, a kiełbaska również apetycznie przyrumieniona.
3. Do praaawie ugotowanych lub całkowicie ugotowanych ziemniaków wsypujemy kiełbaskę z cebulką. Mieszamy. Dodajemy czosnek (pokrojony drobno)
4. Po chwili -uprzednio porządnie trzęsąc butelką żurku- wlewamy połowę zawartości. 
Mieszamy cały czas, aż żurek zrobi się nieco gęsty. Zdejmujemy z ognia.

Smacznego!

WSKAZÓWKI:
- żurek to bardzo pożywne danie. 
- zamiast uproszczonej-mojej wersji z kostki rosołowej, można zastosować dowolne mięso. Bardzo dobrze sprawdzają się chociażby skrzydełka z kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz